ایالات متحده اعلام کرده است، تلاش برای تحریم ایران را درسازمان ملل دنبال خواهد کرد.
علی اصغر سلطانیه، نمایندهی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از پایان دور دوم مذاکرات لاریجانی و سولانا، ارائه پیشنهاد تعلیق از سوی ایران را تکذیب کرده است. به گفته وی ایران آشکارا گفته است که هیچ مبنای حقوقی و فنی برای چنین اقدامی وجود ندارد.
جورج شالته نماینده ایالات متحده در آژانس بین المللی انرژی اتمی به خبرنگاران گفته است که واشنگتن ازنتیجه ملاقات سولانا- لاریجانی خشنود است، اما هنوز احساس می کند تازمانی که غنی سازی اوانیوم توسط ایران قطعی نشده باید از اقدامات بازدارنده علیه آنان استفاده کرد.
به گفته نماینده آمریکا در آژِانس، پیشرفت به عمل آمده درمذاکرات یادشده تشویق کننده است: "ما امیدواریم که این پیشرفت ادامه پیدا کند، ولی ما به سمت تحریم خواهیم رفت مگر آنکه ایران فعالیت های نگران کننده خود را متوقف کند." او گفته است که پیش از این آمریکا ازایران خواسته بود به عنوان پیش شرط هرگونه مذاکره ای، غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. مقامات ایرانی بارها تعلیق غنی سازی را رد کرده بودند. آمریکا وکشورهای اروپایی گفته اند تا زمانی که ایران تعلیق نکند بر سربسته پیشنهادی غرب گفت وگو نخواهند کرد. پیش از این کاندولیزا رایس وزیر امورخارجه آمریکا تاکید کرده بود که تحریم هایی که آمریکا به آن می اندیشد به ایران نشان خواهد داد که نمی تواند راهی که پیش گرفته را ادامه دهد.
درحال حاضر برخی از کشورهای اروپایی به همراه چین وروسیه گمان می کنند که با توجه به تحولات خاورمیانه ونگرانی هایی که بعد از جنگ اسراییل و لبنان شکل گرفته است، منزوی کردن ایران می تواند تبعات دیگری را به همراه خود بیاورد به همین جهت خواستار این هستند که به ایران فرصت داده شود با حفظ آبروی سیاسی به تعلیق غنی سازی اورانیوم در ضمن مذاکرات دست بزند.
به گزارش منابع غربی، سولانا جریان مذاکره اش با لاریجانی را ازطریق تلفن- کنفرانس با وزرای امورخارجه کشورهای عضو دائم شورای امنیت مطرح کرده است. 35 کشور عضو شورای حکام ناظران هسته ای سازمان ملل روز دوشنبه در خصوص گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی که هفته گذشته توسط محمد البرادعی ارائه شد ودرآن اشاره شده است که ایران علی رغم درخواست شورای امنیت سازمان ملل به غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد، جلسه برگزار کرده اند.
نماینده آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته است که ایالات متحده از مذاکرات انجام شده توسط خاویر سولانا که برای شفاف کردن ابهامات درمواضع ایران است حمایت می کند اما این کشور ودیگر کشورهای غربی معتقدند مذاکرات تا زمانی که ایران به مفاد قطعنامه شورای امنیت گردن ننهد ، آغازنخواهد شد.
سولانا و لاریجانی از یک دور دیگر مذاکرات سخن گفته اند. مذاکره ای که به احتمال زیاد پنج شنبه برگزار خواهد شد. یکی از دیپلمات های غربی به رویتر گفته است که محمد البرادعی تلویحا به مقامات ایرانی وکشورهای غربی اصرار کرده است که نسبت به مذاکرات پیش رو از خود انعطاف نشان دهند. از جمله در مورد موضوع محوری زمان تعلیق غنی سازی وهمچین مدت زمان آن .
البرادعی به خبرنگران گفته است که امیدوار است مذاکرات کامل پیرامون مساله هسته ای ایران به زودی آغاز شود. به گفته یک دیپلمات غربی با توجه به گسترش سانتریفوژ ها وتاسیس مرکز هسته ای دیگر، تصویری که گزارش البرادعی از ایران ارائه می کند مانند "انگشت درچشم " کشورهای عضو شورای امنیت کردن است. یکی از نگرانی های البرادعی توقف حضور بازرسان بین المللی درایران درصورت برقراری هرگونه تحریم علیه ایران عنوان شده است. موضوعی که می تواند به وخامت وضعیت موجود بیافزاید.
آلمان وپنج کشور عضو دائم شورای امنیت اوائل ماه ژوئن به ایران بسته ای از پینشهادی هارا ارائه کردند که به موجب آن درصورت توقف غنی سازی اورانیوم، ایران میتواند از آن بهره مند شود. پیشنهادتی که هنوز برای تغییر باز اعلام شده است. با این وجود پیش از هرچیزی از ایران خواسته شده است که غنی سازی اورانیوم را متوقف کند.
برخی دیپلمات های غربی گفته اند که تصمیم ایران برای تعلیق دوماه غنی سازی اورانیوم (در صورت صحت) تنها به منظور فرار از تحریم بوده است. این موضوع حیاتی است که ایران آیا در زمان تعلیق، غنی سازی را در مقیاس آزمایشگاهی ادامه خواهد داد وبه توسعه آن اقدام خواهد کرد یا نه. موضوعی که به صورت قطع مورد قبول واشنگتن قرار نخواهد گرفت. سولانا درجریان مذاکره با لاریجانی نگران آن بوده است که کلماتی گفته شود که معنی مختلفی داشته باشد؛ به همین جهت وی از لاریجانی خواسته است که به صورت مشخص بگوید منظورش از کلماتی که می گوید چیست. ازجمله سرمسائلی مانند "تعلیق غنی سازی". لاریجانی همچنین خواسته است که پرونده ایران به وین بازگردانده شود؛ جایی که آژانس بین المللی انرژی اتمی مسئول اداره پرونده خواهد بود نه شورای امنیت که می تواند برعلیه ایران تحریم وضع کند.
این درحالی است که رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درواکنش به مذاکرات انجام شده به ایسنا گفته است که مجموعهی واقعیتهای صحنه ثابت کرده تنها راه برونرفت از وضعیت فعلی و خروج از بنبست، مذاکره است و فشار بر ایران هیچ کمکی به حل مشکلات نخواهد کرد.
به گفته علاءالدین بروجردی انجام مذاکرات اخیر نشان از تاثیر مثبت پاسخ ایران به پیشنهادهای گروه 1 + 5 بوده است: "بر خلاف مذاکرات قبل که با حضور نمایندگان برخی از کشورهای اروپایی انجام و با شیطنت نمایندهی انگلیس مذاکرات با شکست مواجه میشد، این بار سولانا در یک محیط مناسب این مذاکرات را با توجه به مجموعهی پاسخ ایران و سوالات و ابهاتی که کشورهای اروپایی در ارتباط با پاسخ ایران داشتند، آغاز کرد. "
رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس انجام دو دور مذاکرهی طولانی را نشان از مثبت و جدی بودن مذاکرات دانسته و توافق برای ادامهی مذاکرات در هفتهی آتی را نشان دهندهی خواست طرفین در ادامهی این راه برشمرده است: "اتفاق مهمی که به دنبال پاسخ ایران رخ داد افزایش تعداد طرفین مذاکره بود که علاوه بر چین و روسیه کشورهای مهم اروپایی هم به این کاروان پیوستند. موافقت فرانسه و آلمان و در مجموع کشورهای اروپایی و اتحادیهی اروپا را نشان دهندهی این واقعیت است که آنها به این جمعبندی رسیدهاند که استفاده از فشار سیاسی و اهرم شورای امنیت ره به جایی نخواهد برد. "
بروجردی تدوین پیش نویس قطعنامه علیه ایران از سوی آمریکا را کار جدیدی ندانست و اظهار داشته: "بولتون به عنوان یک عامل تندروی غیر منطقی از ابتدا تمام تلاش خود را بکار برده تا مسالهی پروندهی هستهیی ایران به نتیجه نرسد و در فضای سازمان ملل این جمله تکرار شد که پیشنویس قطعنامهی دوم در جیب بولتون است. "
محمد البرداعی در نشست روز دوشنبه شورای حکام گفت که هیچ یافتهی جدید دیگری دربارهی مواد هستهیی اعلام شده در ایران وجود ندارد. پایگاه اینترنتی آژانس بینالمللی انرژی هستهیی به نقل از محمد البرادعی، مدیرکل این آژانس نوشت: "همان طور که در قطعنامهی 1696 درخواست شد، شما در برابرتان گزارشی را دارید که من در 31 ماه اوت به طور موازی به شورای حکام و شورای امنیت درباره اجرای کامل مطالبات آن قطعنامه در ایران ارسال کردم. همان طور که در گزارش میبینید ایران فعالیتهای مربوط به غنیسازی را تعلیق نکرده است؛ باید خاطر نشان کنم که اگرچه یافتههای بازرسان نشان داد ساخت و ساز کمی و کیفی اندکی در قابلیت غنیسازی ایران در نطنز انجام گرفته است، به علت عدم اجرای پروتکل الحاقی آژانس قادر نیست فعالیتهای تحقیق و توسعهی مربوط به غنیسازی ایران از جمله تولید احتمالی سانتریفوژها و تجهیزات مربوطه را به طور کامل ارزیابی کند. "
به گفته رییس آژانس بین المللی انرژی اتمی: "چنانکه پیشتر نیز گفتم، هم چنان در آگاهی آژانس در رابطه با دامنه و ماهیت برنامهی غنیسازی از طریق سانتریفیوژ کنونی و گذشته ایران شکافهایی وجود دارد. به همین دلیل و به دلیل عدم آمادگی ایران برای حل این مسایل،آژانس قادر نیست پیشرفت بیشتری در تلاشهایش برای ارایهی تضمینهای نسبت به نبود مواد و فعالیتهای هستهیی اعلام نشده در ایران ارایه دهد. این هم چنان موضوعی برای نگرانی جدی است. "