سونامى‌در بورس‌هاى جهان
ارزش سهام در بازارهای جهانی برای سومین روز متوالی به خاطر نگرانی درباره رشد اقتصادی و چشم انداز سوددهی شرکت‌های تجاری افت کرده است.

روز پنجشنبه با لغزشی بزرگ در بازارهای اروپا و آسیا آغاز شد و سپس افت شاخص‌ها در آمریکا را به دنبال داشت. شاخص بازار سهامDow Jones چهاردهم (4/0) درصد افت کرد،S&P تغییری نکرد وNasdaq دو دهم درصد (2/0) پایین آمد.شاخصFTSE 001 لندن نه دهم (9/0) درصد پایین‌تر از آغاز روز پنجشنبه بسته شد.

این بازار ظرف روزهای گذشته 5 درصد افت کرده و 80 میلیارد پوند ارزش خود را از دست داده است.فروش گسترده سهام در بازارها که افت شاخص‌ها را به دنبال داشت، روز سه شنبه در پی نگرانی در مورد اعمال مالیات‌های تازه در چین شروع شد و اکنون این نگرانی مسائل گسترده‌تری را شامل می‌شود.

روز پنجشنبه شاخص بازار سهامDax آلمان وCac فرانسه 1/1 درصد افت کرد. پیشتر در همین روزNikkei 522 ژاپن 9/0 درصد پایین‌تر از آغاز روز بسته شد درحالی که بازارHang Seng هنگ کنگ 6/1 درصد تنزل کرد.

شاخص سهام بازار شانگهای در روز سه شنبه هفته گذشته 9 درصد افت کرده بود که بزرگترین سقوط روزانه در 10 سال اخیر بود و روز پنجشنبه 9/2 درصد دیگر یعنی تقریبا 88 رقم پایین آمد.

از سه شنبه هفته پیش که نگرانی در مورد وضع مالیات تازه در چین پیش آمد، نگرانی سرمایه‌گذاران در مورد وضعیت اقتصاد آمریکا و قوت بازار وام بانکی تشدید شده است.

روز چهارشنبه، آمارهای منتشره وزارت بازرگانی آمریکا نشان داد که اقتصاد این کشور در سه ماهه پایانی سال 2006 با سرعتی کمتر از حد انتظار یعنی 2/2 درصد رشد کرده است.سایر آمارهای اقتصادی که حکایت از ضعف بازار خانه در آمریکا داشت بر نگرانی‌ها افزود.

افت بازارهای سهام در آمریکا تا حدودی به لطف آمارهای مثبت در بخش تولید کارخانجات که باعث رفع بخشی از نگرانی سرمایه‌گذاران شد خیلی شدید نبود.

در همین حال سرمایه‌گذاران از خود می‌پرسند آیا رشد سریع بهای سهام این اواخر آن هم در مدتی چنین کوتاه کاذب نبوده است؟

شماری از شاخص‌های عمده سهام در سطح جهان اخیرا رکوردهای تازه‌ای را شکسته‌اند و تحلیلگران می‌گفتند که درآمدهای شرکت‌های تجاری ممکن است آنقدر خوب نباشد که بتواند چنین رشدی را حمایت کند