تردید برای مذاکره


europe_b.jpg

 

امروز دوشنبه اعضای اتحادیه اروپا دربروکسل دورهم جمع می شوند تا در مورد اتخاذیک روش هماهنگ برای اقدام علیه ایران گفت و گو کنند. طی روزهای گذشته اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل درخصوص طراحی دومین قعطنامه تحریم ایران جلسات متعددی درسطوح مختلف برگزارکرده اند.

قراراست ادامه گفت وگوهای اعضای دائم شورای امنیت برای صدور قطعنامه علیه تهران، درنیویورک وبا حضورسفرای کشورهای عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان انجام شود. به گفته منابع دیپلمات غربی، رسیدن به توافقی برای تنگ کردن دامنه تحریم ها با دشواری هایی همراه خواهد بود، بخصوص آنکه روسیه طی هفته های گذشته انتقاداتی جدی به فشار آمریکا علیه ایران وارد کرده است.

این درحالی است که انتظار می رفت با فراخواندن ایران به اجلاس بغداد، که همسایگان عراق به علاوه کشورهای امریکا وانگلیس نیزقرار است در آن شرکت کنند، روزنه هایی برای گفت وگوی مستقیم میان تهران وواشنگتن به منظوربرون رفت ازبحران موجود پدید آید. اما محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز یکشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در تهران گفت دیدار با آمریکایی ها در نشست بغداد "فعلاً در دستور کار نیست".

ازسوی دیگر امروز شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی نیزبرای بررسی پرونده ایران تشکیل جلسه می دهد. خبرگزاری فرانسه درآستانه این اجلاس درخبری آورده است: "کشورهای غربی به دنبال اعمال فشار بر ایران در شورای امنیت سازمان ملل به علت خودداری از توقف غنی سازی اورانیوم هستند. در عین حال قرار است ایران و آمریکا در کنفرانسی منطقه‌ای درباره عراق شرکت کنند که ممکن است به پیشرفت‌هایی در تماس‌های این دو دشمن منجر شود."

محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز قرار است اواخر ماه جاری میلادی به کره شمالی سفر کند تا اجرای توافق بین‌المللی مهم در زمینه رها کردن برنامه‌ تسلیحات هسته‌یی را در پیونگ یانگ آغاز کند. انتظار می‌رود این تحولات بر نشست دوشنبه‌ 35 عضو شورای حکام سایه اندازد. نشستی که قرار است البرادعی گزارش خود رادرباره‌ تمرد ایران از اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و قطع نزدیک به نیمی از کمک‌های فنی آژانس به ایران را به آن ارائه دهد. یک دیپلمات غربی گفت: "نشست شورا باید عاری از بحث و جنجال باشد تا فضایی برای دیپلماسی را باز گذارد".

ازسوی دیگر جواد وعیدی، معاون امنیت بین الملل شورای عالی امنیت ملی، به ایسنا گفته است: "آمریکا در مسیر محروم کردن ایران از انرژی هسته‌ای کاملا جدی است و برای مقابله با ایران از همه ابزارهای خود استفاده می‌کند. آمریکا با برنامه هسته‌یی ایران مخالف بوده و هست، اما آنچه مربوط به ایران می‌شود این است که ما همچنان بر حق خود در دستیابی به دانش هسته‌یی اصرار داریم. ایران تا هنگامی که برنامه‌ای برای تولید بمب اتمی ندارد کاملا قانونی و به حق می‌تواند براساس پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی به فعالیت‌های هسته‌یی خود ادامه دهد."

این درحالی است که طی روزهای گذشته محمود احمدی نژاد با سفر به عربستان تحرک جدیدی به تلاش های تهران برای نزدیک شدن به کشورهای همسایه متحد آمریکا بخشید. همزمان با سفر محمود احمدی نژاد خبری مبنی برموافقت وی با طرح عربستان برای حل مساله اسراییل-فلسطین منتشر شد که پس ازبازگشت وی به تهران تکذیب شد. دفتر وی اساسا اینکه احمدی‌ نژاد در جریان‌ سفر به‌ عربستان‌ از طرح‌ عربی‌ در خصوص‌ عادی‌ سازی‌ روابط با اسرائیل‌ حمایت‌ کرده‌ باشد، اظهار بی اطلاعی کرده است. به گزارش "انتخاب" خبرگزاری‌ رسمی‌ عربستان‌ روز شنبه‌ ادعا کرده بود احمدی‌ نژاد در مذاکرات‌ خود با ملک‌ عبد الله‌ پادشاه‌ این‌ کشور از طرح‌ صلح‌ اعراب‌ که‌ سال‌ دو هزار و دو در نشست‌ سران‌ عرب‌ تصویب‌ شد حمایت‌ کرده‌ است‌. اما احسان‌ جهاندیده‌ از دفتر مطبوعاتی‌ رئیس‌ جمهور ایران‌ به‌ خبرگزاری‌ فرانسه‌ گفته است: "در دیدار احمدی‌ نژاد با ملک‌ عبد الله‌ مطلقا درباره‌ این‌ ابتکار صلح‌ سخنی‌ به‌ میان‌ نیامده‌ است‌."

بر اساس‌ طرحی‌ که‌ عربستان‌ تدوین‌ کرده‌ است،‌ جهان‌ عرب‌ در برابر عقب‌ نشینی‌ کامل‌ اسرائیل‌ از سرزمین‌ های‌ عربی‌ که‌ از سال‌ هزار و نهصد و شصت‌ و هفت‌ اشغال‌ شده‌ است‌ و نیز تشکیل‌ کشور فلسطینی‌ روابط خود را با اسرائیل‌ عادی‌ خواهند کرد. انتخاب درتوضیح نگاه احمدی نژاد به اسراییل آورده است: "احمدی‌ نژاد گفته‌ است‌ اسرائیل‌ باید از صحنه‌ روزگار محو شود و پیش‌ بینی‌ کرده‌ اسرائیل‌ محکوم‌ به‌ نابود شدن‌ است."