ماموریت دشوار احمدی نژاد در عربستان
 
 
 
ملک عبدالله و احمدی نژاد
قاعدتا بحران لبنان و عراق در راس موضوعات مورد مذاکره سران عربستان و ایران قرار خواهد داشت
محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران روز شنبه سوم مارس (دوازدهم اسفند) وارد ریاض شده تا با ملک عبدالله الفیصل پادشاه عربستان سعودی دیدار و گفتگو کند.

در حالی که آمریکا برای منزوی ساختن جمهوری اسلامی تلاش می کند و در عین حال، کشورهای محدودی در جهان پذیرای آقای احمدی نژاد هستند، استقبال یکی از متحدان نزدیک ایالات متحده از رئیس جمهور ایران در شرایط کنونی، می تواند امتیازی سیاسی برای وی به حساب آید.

مساله اما این است که با توجه به سیاست های متفاوت و بعضا متضاد ایران و عربستان، آقای احمدی نژاد می خواهد در باره چه موضوعاتی با شاه سعودی به توافق برسد؟

قاعدتا بحران لبنان و عراق در راس موضوعات مورد مذاکره سران عربستان و ایران قرار خواهد داشت، ضمن آنکه بسیار بعید است که بحران هسته ای ایران و تشکیل دولت وحدت ملی در فلسطین مورد بحث و گفتگوی دو طرف قرار نگیرد.

البته ایران و عربستان از مدتی پیش مشغول رایزنی غیر علنی برای پیدا کردن راه حلی برای بحران لبنان و تا اندازه ای عراق هستند، دو نقطه ای که ایران و عربستان از دو نیروی رقیب و درگیر با هم حمایت می کنند.

در باره میزان پیشرفت رایزنی های ایران و عربستان گزارشی منتشر نشده است، اما شرایط عینی لبنان نشان می دهد که دو طرف در جهت دستیابی به توافقی که مورد پذیرش جناح های رقیب در لبنان قرار گیرد، پیشرفت محسوسی نداشته اند.

لبنان؛ ایران بر سر دو راهی عربستان و سوریه

 قاعدتا رئیس جمهور ایران با سعودی ها علیه سوریه توافق نخواهد کرد چرا که با توجه به شرایط بین المللی ایران، سوریه تنها دوست و متحد صمیمی ایران در خاورمیانه به شمار می رود
 

در مورد عراق البته مساله تا اندازه زیادی مبهم به نظر می رسد و نتیجه مشورت های ایران و عربستان در باره این کشور، احتمالا در کنفرانس بغداد که قرار است با حضور نمایندگان کشورهای همسایه عراق و اعضای ثابت شورای امنیت در اواسط ماه مارس برگزار شود، روشن خواهد شد.

به نظر می رسد مذاکرات آقای احمدی نژاد با ملک عبدالله در باره بحران جاری لبنان دشوار باشد، زیرا پیدا کردن فرمولی که دو طرف را راضی کند، سخت به نظر می رسد.

پیش از این، برخی نشریات لبنانی از توافق ایران و عربستان بر سر بحران لبنان خبر داده بودند بر این مبنا که ابتدا حزب الله و متحدانش با تشکیل دادگاه بین المللی برای محاکمه متهمان به قتل رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان موافقت کنند و سپس دولت فواد سینیوره نخست وزیر لبنان درخواست حزب الله و سایر گروه های معارض لبنانی را برای سپردن یک – سوم اعضای کابینه به آنها بپذیرد.

احتمالا ایران و عربستان اگر هم در باره چنین فرمولی به توافق قطعی نرسیده بودند، به آن نزدیک شده بودند، اما ظاهرا بشار اسد رئیس جمهور سوریه با سفر به تهران، مقام های جمهوری اسلامی را متقاعد کرد که به سمت پذیرش چنین توافقی پیش نروند چرا که فرمول فوق، منافع سوریه را به خطر می اندازد.

 

قاعدتا رئیس جمهور ایران با سعودی ها علیه سوریه توافق نخواهد کرد چرا که با توجه به شرایط بین المللی ایران، سوریه تنها دوست و متحد صمیمی ایران در خاورمیانه به شمار می رود. بدین ترتیب، آقای احمدی نژاد مجبور است به سعودی ها نه بگوید، اما او به دو دلیل علاقه ای به نه گفتن به سعودی ها هم ندارد.

دشواری های رویارویی با ملک عبدالله

دلیل نخست این است که رویاوریی ایران و عربستان تاثیر منفی بسیاری بر روابط سنی ها و شیعه های خاورمیانه بخصوص در لبنان و عراق خواهد داشت و این چیزی نیست که در حال حاضر رئیس جمهور ایران در پی آن باشد.

دلیل دوم هم، نوع نگاه شخصی آقای احمدی نژاد به موقعیت سیاسی و بین المللی عربستان و بویژه شخص ملک عبدالله است که در جریان کنفرانس سران کشورهای اسلامی در دسامبر سال ۲۰۰۵ در مکه بروز و ظهور یافت.

آقای احمدی نژاد که در حاشیه کنفرانس سران اسلامی در مکه با ملک عبدالله دیدار کرده بود، پس از بازگشت به تهران، در نشست هئیت دولت، تصویری بسیار اغراق آمیز از اهمیت استقبال شاه سعودی از وی ارائه کرد.

محمود احمدی نژاد
 

سخنان آقای احمدی نژاد در هیئت دولت که توسط وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت وی به طور علنی نقل شد، بیانگر آن بود که آقای احمدی نژاد، استقبال ملک عبدالله از خود را از "الطاف الهی" دانسته است.

افزون بر این، هنگامی که بحث تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینیان و برنامه اتمی ایران بین دو طرف پیش آید، آقای احمدی نژاد در تنگنای بیشتری قرار خواهد گرفت، چرا که موضع سعودی ها نسبت به راه حل بحران خاورمیانه و برنامه اتمی ایران، روشن است