آمریکا برای بازداشتن ایران دست به «هر اقدامی» خواهد زد
     
 
دیک چنی، معاون رییس جمهوری آمریکا روز جمعه، بیست و سوم فوریه، با تاکید بر اینکه ایران نباید به سلاح اتمی دست یابد، گفت تصور یک ایران مسلح به جنگ افزارهای هسته ای برای هیچ کس، چشم انداز خوشایندی نیست.

معاون رییس جمهوری آمریکا گفت ایالات متحده برای بازداشتن ایران از دستیابی به جنگ افزارهای هسته ای دست به «هر اقدامی» خواهد زد.

چنی که یک روز پس از انتشار گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران سخن می گقت، افزود:« آمریکا هیچ گزینه ای را از روی میز کنار نگذاشته است.»

دیک چنی در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی «یو اس ای.بی.سی»  گفت:«ما امیدواریم که بتوانیم مساله را از طریق دیپلماسی حل کنیم.»

با این حال، چنی تاکید کرد که رییس جمهوری آمریکا «نشان داده که برای حل دیپلماتیک مساله دست به هر اقدامی خواهد زد» و او «هیچ گزینه ای را روی میز کنار نگذاشته است».

محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی  روز پنج شنبه ۲۲ فوریه در گزارش تازه ای تایید کرده بود که ایران از اجرای قطعنامه  ۱۷۳۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد سرپیچی کرده است.

طبق قطعنامه ۱۷۳۷ شورای امنیت که در دوم دی ماه به اتفاق آراء به تصویب رسید، ایران ملزم شد که ظرف ۶۰ روز تمام فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. این مهلت روز چهارشنبه دوم اسفند به پایان رسید.

آمریکا و گزینه های پیش رو

شان مک کورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه ۲۳ فوریه گفت آمریکا با متحدان خود در منطقه که از سوی ایران احساس خطر می کنند، همکاری نزدیک دارد.

مک کورمک همچنین گفت که منافع آمریکا در خلیج فارس ایجاب می کند که از جریان آزاد تجارت در منطقه استراتژیکی تنگه هرمز اطمینان حاصل کند.

شان مک کورمک ضمن اشاره به اینکه ریاست جمهوری آمریکا آنجا که به منافع مردم مربوط می شود، هیچ گزینه ای را کنار نمی گذارد، افزود اما سیاست گذاران کاملا مشخص کرده اند که «ما خود را به مسیر دیپلماتیک  متعهد می دانیم و امیدواریم که در این زمینه ما و باقی جهان موفق شویم.» او افزود: « ما در این راه بسیار سخن می کوشیم.»

نگرانی دولت بریتانیا

از سوی دیگر، و به رغم تکذیب هایی که در روزهایی اخیر صورت گرفته، یک مقام بلند پایه بریتانیایی که خواست نامش فاش نشود به «تایمز» گفت این نگرانی وجود دارد که جرج بوش رییس جمهوری آمریکا پیش از پایان دوره ریاست جمهوری خود دست به اقدام نظامی علیه ایران دست بزند.

 در صورت دستیابی ایران به جنگ افزارهای هسته ای درست نیست به این کشور حمله نظامی شود و راه های دیپلماتیک تنها راه منطقی برای حل این موضوع است

تونی بلر

این مقام بریتانیایی به «تایمز» گفته که بوش نمی خواهد مساله حل نشده ای را برای جانشین خود باقی بگذارد.

با وجود این تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا، روز پنجشنبه تاکید کرده بود که علی رغم فعالیت هسته ای ایران، برنامه ای برای حمله نظامی به این کشور وجود ندارد.

بلر در مصاحبه با با یک شبکه خبری تاکید کرده بود که به نظر وی  در صورت دستیابی ایران به جنگ افزارهای هسته ای درست نیست به این کشور حمله نظامی شود و راه های دیپلماتیک تنها راه منطقی برای حل این موضوع است.

به گفته بلر طرحی برای حمله به ایران در دست تهیه نیست و بسیاری در پی یافتن راه حل دیپلماتیک و و سیاسی برای رفع بن بست با دولت ایران بر سر برنامه هسته ای هستند.

پیشتر در همین زمینه،  شبکه خبری بی بی سی، از قول منابع دیپلماتیکی که نامشان را اعلام نکرد، عنوان کرده بود که حمله نظامی احتمالی آمریکا به ایران، به جز تاسیسات هسته ای، همه زیر ساخت های نظامی ایران از جمله پایگاه های دریایی و هوایی- موشکی را نیز در بر خواهد گرفت.

برایان ویتمن، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، در واکنش به گزارش بی بی سی، آن را مضحک خواند و مطالب مطرح شده از سوی منابع ناشناس در این گزارش را تکذیب کرد.